dijous, 19 de març del 2009

Sri Lanka i la guerrilla tamil





Des de ja fa anys, Sri Lanka està sotmesa en un conflicte intern entre el govern i la guerrilla de LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam, més coneguts com els Tigres Tamils). Aquest grup, considerant per un gran nombre de països com a grup terrorista, demana la creació d'un estat tamil, al nord del país. Hem de tenir en compte que, a Sri Lanka, l'ètnia tamil només constitueix un 10% del total de la població, mentres que la població més nombrosa -els cingalesos- formen un gruix del 75% del total.

Fa uns dies, trobavem a la premsa una notícia que feia posar els pèls de punta: a la regió de Wanni, al nord del país, els conflictes oberts entre la guerrilla i el govern havien fet que al voltant de 150.000 persones quedessin atrapades enmig de la lluita armada, utilitzant-se com a escuts humans. No es tenen números concrets, però un càlcul estimat ens diu que sobre un centenar han perdut la vida i un gran nombre estan ferits. A tot això, s'hi ha de sumar la falta d'aliments, aigua i medicaments, que fan més urgent la intervenció, no sols per part del Govern sinó també d'altres organismes internacionals, com ara NU.

El govern busca acabar amb la guerrilla, sigui com sigui. Encara que el preu sigui la mort de civils. Asfixien la guerrilla en un petit territori, i dins d'ell, es lliuren les lluites. I mentres, la població es mor per ferides de bala, inanició o per malalties. I els que estan sans, es dediquen a cavar rases per protegir-se dels atacs dels dos bàndols.

Quin és el preu de la pau? No es poden assentar les bases d'una pau amb la responsabilitat de la mort de civils a les seves espatlles, i després de tants anys de lluita, queda clar que la guerrilla tamil no es rendirà. Per tant, el govern busca la seva total aniquilació. No sabem si s'aconseguirà, però el que està clar és que si el govern srilanquès segueix amb aquesta tàctica, tard o d'hora s'haurà d'enfrontar amb la societat civil del país i sent molt optimistes, amb la societat internacional (esperem amb totes les forces que això passi).

Per més informació, entreu aquí, on hi trobareu l'informe de Crisis Group sencer.

2 comentaris: